Știri importante ! Celulele stem sunt legătura dintre bacterii și cancer!

- Aug 21, 2017-

Un nou mecanism al regenerării glandei stomacale relevă impactul infecției cu Helicobacter pylori

17 august 2017


profile_image.jpg

Prof. Dr. Thomas F. Meyer

Institutul Max Planck pentru biologie infecțioasă, Berlin

Telefon: +49 30 28460-402Fax: +49 30 28460-401

Email: meyer@mpiib-berlin.mpg.de

Dr. Michael Sigal

Departamentul de Medicină, Divizia de Hepatologie și Gastroenterologie

Charité - Universitätsmedizin Berlin

Telefon: +49 30 45052-5092

Email: michael.sigal@charite.de
Carcinomul gastric este una dintre cele mai frecvente cauze ale deceselor legate de cancer, în primul rând pentru că majoritatea pacienților se află într-un stadiu avansat al bolii. Cauza principală a acestui cancer este bacteria Helicobacter pylori , care infectează cronic aproximativ jumătate din toți oamenii. Cu toate acestea, spre deosebire de virușii tumorali, bacteriile nu depozitează gene de transformare în celulele lor gazdă și cum sunt capabile să provoace cancerul a rămas până acum un mister. O echipă interdisciplinară de cercetare de la Institutul Max Planck din Berlin, în colaborare cu cercetătorii din Stanford, California, a descoperit că bacteria transmite reînnoirea celulelor stem în stomac în curs de dezvoltare - și cifra de afaceri a celulelor stem a fost suspectată de mulți oameni de știință pentru a juca un rol în dezvoltarea cancerului. Prin demonstrarea faptului că stomacul conține două tipuri de celule stem diferite, care răspund diferit la același semnal de conducere, au descoperit un nou mecanism de plasticitate tisulară. Acesta permite reglarea reînnoirii țesuturilor ca răspuns la infecțiile bacteriene.

<p> Secțiunea transversală a glandelor stomacale, care arată conturul celulelor individuale în verde și nucleele lor în albastru. </p>

Secțiunea transversală a glandelor stomacului, care arată conturul celulelor individuale în verde și nucleele lor în albastru.

Secțiunea transversală a glandelor stomacului, care arată conturul celulelor individuale în verde și nucleele lor în albastru.

© MPI pentru biologie de infectareDeși a fost recunoscut de mult timp că anumiți viruși pot provoca cancer prin introducerea de oncogene în ADN-ul celulei gazdă, faptul că unele bacterii pot provoca, de asemenea, cancer, a fost mai lent să apară și mult mai greu de dovedit. Deși acum este clar că majoritatea cazurilor de cancer de stomac sunt legate de infecțiile cronice cu H. pylori, mecanismul rămâne necunoscut.


Thomas F. Meyer și colegii săi de la Institutul Max Planck pentru Biologia Infectării din Berlin au petrecut mulți ani investigând această bacterie și schimbările pe care le induce în celulele epiteliului stomacal. În special, ei au fost nedumerit cum malignitate ar putea fi induse într-un mediu în care celulele sunt înlocuite rapid. Ei au suspectat că răspunsul ar putea fi în celulele stem care se găsesc în partea inferioară a glandelor care liniară interiorul stomacului, care înlocuiesc continuu celulele rămase "de jos în sus" - și care sunt singurele celule cu lungă durată din stomac. Michael Sigal, un om de știință clinic de la Charité - Universitätsmedizin Berlin, care sa alăturat echipei Max Planck, a răsturnat dogma stabilită pentru a arăta că H. pylori nu numai că infectează celulele de suprafață care urmează să fie îndepărtate, ci că unele dintre bacteriile reușesc să invadeze adânc în glande și să ajungă în compartimentul celulelor stem. Ei au descoperit acum ca aceste celule stem raspund intr-adevar la infectie prin cresterea divizarii lor - producand mai multe celule si conducand la ingrosarea caracteristica a mucoasei observate la pacientii afectati.


Au folosit șoareci transgenici diferiți pentru a detecta celulele care exprimă anumite gene, precum și toate celulele fiice. Rezultatele, publicate în Nature, indică faptul că glandele stomacale conțin două populații de celule stem diferite. Ambele reacționează la o moleculă de semnalizare numită Wnt, care menține cifra de afaceri a celulelor stem în multe țesuturi adulte. În mod crucial, au descoperit că celulele miofibroblaste din stratul țesutului conjunctiv direct sub glande produc un al doilea semnal de conducere al celulelor stem, R-spondin, la care cele două populații de celule stem au răspuns diferit. Acesta este un semnal care sa dovedit a controla răspunsul la H. pylori : După infecție, semnalul este amplificat, reducând la tăcere populația de celule stem cu cicluri mai lente și punând populația mai rapidă de celule stem ciclice în forță.

Aceste constatări confirmă creșterea gradului de conștientizare că infecțiile bacteriene cronice sunt promotori puternici ai cancerului. Constatarile noastre arata ca o bacterie infectioase poate creste cifra de afaceri de celule stem, spune Sigal. Din moment ce H. pylori cauzeaza infectii de-a lungul vietii, cresterea constanta a diviziunilor de celule stem ar putea fi suficienta pentru a explica riscul crescut de carcinogeneza observat, iar Meyer adauga: Noile noastre descoperiri arata lumina asupra modurilor intrigante prin care infectiile bacteriene cronice tulbura funcția țesutului și oferă indicii neprețuite cu privire la modul în care bacteriile, în general, pot crește riscul de cancer ".

RZ / TFM